DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Кaко помоћи?
Goto page 1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Гишка
Ветеран


Joined: 18 Oct 2002
Posts: 1560

PostPosted: 20 Dec 2011 22:27    Post subject: Кaко помоћи? Reply with quote

Ово питање се провлачи директно или индиректно кроз многе теме на овом форуму за спас Косова и Метохије, па зато отварамо тему у којој ћемо писати конкретне начине како помоћи српски народ и наше Православне светиње на Косову и Метохији како би ова наша прича добила конкретан смисао у нашим делима. Свако ко има додатне информације о начинима директне помоћи а који тренутно нису побројани на овој теми нека ми пошаље приватну поруку и дописаћемо то у ову прву поруку. Такође, уколико неко има идеју и треба му помоћ да реализује акцију нека се јави овде и сигуран сам да ћемо успети да помогнемо, где год да се налазио на овом свету!

1. ПУТОВАЊЕ - Покушајте да што чешће путујете на Косово и Метохију. То је наша, тренутно окупирана српска земља и јако је важно да се путује, што више, буквално сваки пут када се за то укаже прилика. Осим наших људи који доле живе, Делије из других градова буквално сваке недеље иду на Косово и Метохију. Када се организује превоз за више људи биће увек обавштење овде на форуму. На личном искуству могу да потврдим како боравак на нашој светој земљи утиче на свест, психу па и срце. Онда све ово што радимо и за шта се боримо добије тај прави смисао и одговор. Конкретно што се тиче самог превоза, аутобуси из Београда иду неколико пута дневно за Митровицу, Грачаницу и друга места на Косову и Метохији. Ту је такође и комби превоз.

На овом сајту http://kimenovine.wordpress.com/komentari/kako-putovati-po-kosovu/ је списак аутобуских и комби линија са бројевима телефона за контакт ако су некоме потребне додатне информације.

2. НАРОДНЕ КУХИЊЕ - Народне кухиње на Косову и Метохији су извор јединог оброка за преко 2.000 Срба од понедељка до петка. Тренутно ради и функционише 6 кухиња, а у плану је изградња седме, која ће уједно имати и највише корисника, у изолованој општини Штрпце на самом југу Србије. У овој општини живи око 10.000 Срба а у кухињи која ће почети са радом планирано је да буде за почетак 500 корисника! Лично сам обишао свако село у тој општини и могу да потврдим да је ситуација јако лоша и тешка. Наравно да не желимо да од нашег народа правимо кориснике народних кухиња, али је најпрече да људе нахранимо и то оне који сами то себи не могу да приуште. Оно што је јако важно написати то је да кухиње не постоје ту само као обични објекти већ као озбиљан социјални сервис којем се људи обраћају за помоћ у кући или ради започињања неког посла, да би потом људи који раде у тим кухињама могли да упуте друге организације и донаторе на то где треба конкретно и директно помоћи.

Народне кухиње води Хуманитарне организација Мајка девет Југовића из Грачанице а која ради и функционише при Рашко-Призренској Епархији већ преко 10 година. Званичан сајт је на следећој адреси: http://www.narodnekuhinjekim.com/

Они су покренули ону добро познату СМС акцију 1033 која је и даље актуелна за кориснике ВИП и Телеком мреже. Зато ко је у могућности да пошље поруку нека то учини, ко може да уплати неку донацију нека пронађе податке на њиховом сајту. Сваки динар је битан. Такође, ако неко жели да волонтира у раду кухиња - нека их контактира и тиме да свој допринос борби.

3. МАНАСТИРИ И ЦРКВЕ - на овој теми мислим да нема потребе писати колику важност представљају српски манастири и цркве на Косову и Метохији. Поред духовне снаге и везе са Царством Небеским којем се сви трудимо да тежимо, наше Светиње су за многе Србе извор духовног и физичког живота. Узећу манастир Високи Дечани за пример. Поред духовног блага који се ту чува, братство манастира активно помаже многобројна српска села у Метохији хуманитарном и помоћи за рад, обрађивање земље, сточарством, виноградарством, помоћ у изградњи-доградњи кућа и да не набрајам.

Уз Божију помоћ све се више наших светиња обнавља и тек ће да се обнавља! Конкретно, Делије су пре неколико месеци подржали акцију изградње заштитног зида око манастира Девич у озлоглашеној Дреници и тај пројекат се хвала Богу увелико ради. Планирамо да помогнемо још неколико манастира, да покренемо причу о обнови неких који су порушени, али о тим пројектима ће тек бити речи на другим темама. Зато свака посета и помоћ која се упути неком нашем манастиру и цркви на Косову и Метохији знајте да ''вишеструка'' ако могу тако да напишем.

4. ОРГАНИЗАЦИЈЕ - постоје бројне организације и удружења у Србији и Дијаспори који су декларативно исправни и измеђуосталог залажу се за ''борбу и очување Косова и Метохије'' али често даље од изговорене или писане речи не иду. Покушаћемо овде да напишемо све организације, групације, покрете и друштва који активно, конкретно и поштено раде и помажу српски народ и наше светиње на Косову и Метохији. Пошто ја лично не знам пуно тих организација мораћете да ми помогнете да листу допуњујемо:

1. Српско друштво Задужбина (Словенија) - http://www.sd-zaduzbina.com
2. Срби за Србе (Србија, Р.Српска, Аустрија, Швајцарска, САД) - http://www.srbizasrbe.org
3. Независна асоцијација студената (Србија) - http://www.facebook.com/group.php?gid=65048176144&v=info
4. Oсмех на дар (Србија) - http://www.osmehnadar.org/
5. Немањићи-Тићино (Швајцарска) - http://www.nemanjici-ticino.org/
6. Радости Моја (Немачка) - http://radostimoja.com/
7. Споји (Аустрија) - http://www.spoji.org/
8. Удружење Немања (Немачка) - http://www.nemanja.de/sr/index.php
9. Удружење Уједињена Србија (Србија) - http://ujedinjenasrbija.rs/
10. Solidarite Kosovo (Француска) - http://www.solidarite-kosovo.org/
11. Центар за очување наслеђа на КиМ - http://www.mnemosyne.org.rs/
12. Пријатељи Дечана (Италија) - http://www.amicididecani.it/sr
13. Хуманитарни фонд манастира Дечани (САД) - http://www.thedecanifund.org/

Конкретно за организације под 1. 2. 3. и 4. знам да највише раде и делују на Косову и Метохији, остала удружења се спорадично укључују у активности.

5. ДЕЛИЈЕ - Иако Делије нису хуманитарна организација, успели смо да у бројним акцијама прикупимо огромне количине и робе и хране и друге помоћи Србима. Можда ћемо их на некој теми и побројати али оно што је превасходно важно напоменути јесте да када се на трибини организује акција прикупљања морају сви да учествују, да када се организује концерт апсолутно сви дођу и поведу све своје људе, итд. У бутику Делије се такође може оставити донација у кутији. Од продатих мајици ''Нема предаје'' такође иде помоћ на Косово и Метохију. У овој полусезони имали смо сигурно 3 или 4 пута скупљања новца на трибини, на жалост забрањен концерт који ће се ускоро одржати, имали смо утакмице са Вентспилсом, Реном и дерби од којих су добијени велики приходи од карата.. Да је било више спортског успеха у Европи сигуран сам да би наш клуб био спреман да помогне још више конкретне пројекте за Косово и Метохију!
Понављам, листу ћемо допуњавати констатно новим предлозима, акцијама, организацијама, активностима које буду биле у току.Last edited by Гишка on 27 Jul 2012 00:24; edited 4 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 21 Dec 2011 01:00    Post subject: Reply with quote

Врло важна тема! Јако је опширна и тешко је у једној теми обрађивати оволико података. Али овде је цела суштина - КАКО ПОМОЋИ? Назив овог форума је "За спас Косова и Метохије". Како да га спашавамо? Како помоћи? То је то питање око кога се врти цела мудрост, сваког добронамерног Србина коме је сваки педаљ сопствене земље у срцу, а Космет на посебном месту!

Гишка је лепо побројао по ставкама како конкретно помоћи, сада треба разрађивати сваку појединачно. Пре него што и сам покушам да разрадим те ставке, рећи ћу још нешто, онако уопштено. У Србији живи преко седам милиона људи. У српској дијаспори има још најмање толико људи. Иако смо сви склони да често кукамо над "кукавним угашеним Српством", у реалности ситуација није уопште тако црна! Данас су више него икада у друштву истакнути и имају неограничено много медијског простора људи који шире дефетизам, који позивају на полагање оружја, на престанак борбе за више циљеве па тако и на престанак борбе за очување Космета. Али у реалном свету, у Србији живи јако пуно људи који не да немају везе са том причом, него би напротив желели да доприносе борби за српски Космет! Ако сам ја појединац који желим да допринесем, ја ћу то и учинити. Како? Најбаналније, али ни мало безначајно, окачићу неки клип на интернет који ће пробудити свест неком успаваном Србину. Залепићу налепницу или написати графит који ће исто тако будити свест успаванима. Неће маси, али довољно је само једног човека да пробуди! Еј! Ја сам пробудим једног човека, па то је успех! Сем тога, као појединац, доћи ћу на утакмицу када се од карата даје новац за Космет, или на концерт, или на скупљање новца за Космет. Уплатићу некој од организација која се баве помагањем Срба на Космету. Има свакако и других видова борбе сваког као појединца. Али, делотворније од појединачне борбе је свакако борба здружених снага! Један човек може да уради пуно али два човека могу да ураде не дупло, него тродупло! А десеторица стоструко! Наћи ћу истомишљенике па ћемо да организујемо пут на Космет, да видимо како нам то живе сународници доле. Да обићемо мало светиње, да видимо за шта се ми то толико боримо. Да покренемо акцију скупљања средстава за Космет, било да је у питању помоћ некој угроженој породици, или изградњи односно обнови неке светиње, или народној кухињи...

Ми као Делије радимо уз Божију помоћ пуно, у односу на наше снаге. То свакако није довољно и морамо да запнемо да то буде много озбиљније и веће! Али већ сада полако треба да размишљамо како да удружујемо снаге са другим добронамерницима. Имамо велику предност у односу на већину других што смо стално доле и што добро познајемо ситуацију на терену. Сем тога, знамо људе који у малом прсту знају сваки ћошак Космета и ко како дише, односно коме и како треба помоћи. Ми немамо сами капацитета да искористимо ову предност у пуноћи. Морали бисмо да се удружимо са осталима да би ово било од што веће користи!

Сваки проблем има своје решење. Када би нас неко питао - како да на доступан и реалан начин решимо проблем Космета, шта бисмо рекли? Ово је кључно питање. Србија мора да има дугорочан план за Космет. Држава је неупотребљива у том смислу и не треба се ослањати на њу. Питање је колико ће и ова тренутна помоћ да траје. Али, замислимо да ми имамо неку моћ као што немамо. Шта бисмо радили? Моје мишљење, односно одговор на ово и оно претходно питање је следеће. Ми морамо да имамо дугорочну стратегију за Космет, реалан план опстанка српске заједнице на Космету! Да људи који данас живе доле тамо и остану, и по могућству, да се и избегли враћају. Џаба је нама историја и сећање ако никога не буде доле да живи. Народ се сели! Број Срба се умањује јужно од Ибра! Немојмо се правити слепи, шта ће бити за десет или двадесет година?! Мора да постоји план, пројекти, и да се они остварују на терену. Морају да се нуде Србима услови за опстанак. Радна места, места за становање, културни живот. Да се отварају радна постројења која ће запошљавати народ, поготову младе! Да се отварају биоскопи, позоришта, галерије. Да се људи који живе у нехуманим условима скуће. Да се покрене много озбиљно туризам, туристичких понуда би било колико желиш, али је потребно мало улагања, организације на терену, и организација у ужој Србији која би доводила људе доле. Дакле, потребно је да се удруже добронамерни људи који желе да се боре и да улажу труд, а затим је потребан новац. Паре нису проблем - пара нема! Али уз Божију помоћ, то ће се часком решити, ако само желимо да се потрудимо!

Дао сам мало себи одушка, написао сам неке ствари које су најуопштеније. То је за врх пирамиде, који би требало да буде држава. Али ми са дна те прирамиде треба да решавамо конкретне проблеме. Ова тема служи за сваког појединца да му се отворе очи и да се активира у домену својих могућности. Прочитајте део Васршње посланице блаженопочившег Патријарха Павла из 2008. године који се тиче Космета. Ту је све речено. То је формула. Посветимо сваки дан макар пет минута Косову и Метохији. Сетимо га се у молитви, и провуцимо га негде макар у речима са ближњима једном дневно, и ми смо урадили огромну ствар! Кад би то радио сваки Србин на планети ми би за годину дана вратили Космет. Али и овако ћемо, само спорије мало. Дакле, не заборављајмо Космет него се боримо сваки дан за њега!
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 21 Dec 2011 01:07    Post subject: Reply with quote

Део Васкршње посланице Његове Светости Патријарха Српског Господина Павла из 2008. године, који се тиче Косова и Метохије. Читајте и разумите:У ове дане пасхалне радости, у време божанске милости према свима и свакоме, не можемо, а да се не сетимо људске неправде и насиља моћника овога света над нашим Косовом и Метохијом, над Србијом и целокупним српским народом.

Косово и Метохија су саставни део живота сваког православног Србина, као што је и сваки Србин нераскидиво повезан са Косовом и Метохијом. Знајући то, креатори ове историјске неправде управо су хтели да нам нанесу најдубљу могућу рану, неизрециви бол и патњу – бол и патњу која нас упућује на јединствену, спасоносну голготску патњу Господа нашега.

Косово и Метохија није само питање српске територије. Пре и изнад свега, то је питање нашег духовног бића, јер смо се са Косовом и Метохијом рађали, расли, живели и сазревали као личности и као народ, живели и умирали са косовским заветом: „Земаљско је замалена царство, а небеско увек и довека!” Зато је питање Косова и Метохије толико животно, психолошки и духовно-мистички везано за сваког од нас. Добро то знају силници овога света и управо желе колективно да повреде и казне православни српски народ; желе да га сломе и сатру, да од њега направе безобличну масу, да му одузму срце из недара... Покоравајући се Христовој вољи и науци, ми обелодањујемо њихово безакоње, њихово лицемерство, по много чему слично оном Пилатовом прању руку у крви Праведника.
Имајући Косово и Метохију у срцу, у непрестаном старању за нашу браћу и сестре и све који онде пате, имајући живо Косово и Метохију дано­ноћно у себи, нико нам га није отео и не може нам га отети. Отаџбина је срце човека, каже један песник. Ми смо у своја срца поставили Косово и Метохију.

Позивамо све православне Србе да косовски завет у потпуности испунимо, а то је светолазаревски завет. Ако држимо тај завет, нико нам неће отети Косово и Метохију, ни овога ни онога века, као што нико није могао јеврејском народу отети његов свети Јерусалим. Позивамо све, почевши од политичара и научника до најскромнијих и најмлађих синова и кћерију наше Отаџбине, да својим радом и честитим живљењем заслужимо и сачувамо пред Богом Косово и Метохију.

Нека научници својим научним радовима бране Косово и Метохију! Нека уметници својим стваралаштвом изразе лепоту и суштину нашега Косова и Метохије! Нека спортисти своје спортске успехе заветују Косову и Метохији! Нека сваком родитељу Косово и Метохија буде једна од првих речи које ће шапнути свом новорођеном детету! Нека сваки ратар прву бразду заоре и посвети Косову и Метохији! Нека сваки радник први сат свог радног времена посвети и поклони Косову и Метохији! Нека сваки политичар своју прву политичку мисао и напор на међународном плану посвети одбрани Косова и Метохије! Нека сваки духовни пастир своју прву молитву Богу узнесе за Косово и Метохију!

То је позив на борбу непрестану која ће бити Богу мила, а наша молитва од Њега услишена, јер питање Косова и Метохије не предајемо у руке варљивих људи и њихових интереса већ га предајемо Богу и суду Његовом. Као што је некада Псалмопојац певао отетом и разрушеном Јерусалиму, и ми певајмо у духу косовског завета: ако заборавим тебе, Косово, ако заборавим тебе, Метохијо, нека ме заборави десница Господња! Нека се прилепи језик мој уз непца моја ако се тебе не сетим, ако не истакнем Косово и Метохију за почетак весеља мога.
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 21 Dec 2011 01:09    Post subject: Reply with quote

Будимо ми браћо Делије ови најскомнији и најмлаћи синови и кћери наше Отаџбине!
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
Гишка
Ветеран


Joined: 18 Oct 2002
Posts: 1560

PostPosted: 21 Dec 2011 11:17    Post subject: Reply with quoteДео акција које су ДЕЛИЈЕ спровели до сад на Косову и Метохији:

Од лета 2009. до пролећа 2010. сакупљено је близу 20.000 € за обнову манастира Богородице Браинске. Делије су сакупиле 3.500 € на хуманитарном концерту у Руском дому, а преко 16.000 € је сакупљено у сарадњи са фудбалским клубом. Напоменућемо и то да су истакнуте старије Делије, предвођене нашим Командантом Зељом, добровољно радили на изградњи ове српско-руске светиње.

Од почетка пролећа 2011. Делије су покренуле акцију сакупљања новчаних средстава за постављање заштитне ограде око манастира Бањска који се налази на Косову и Метохији. Укупно смо скупили 2.500 € што је искоришћено за постављање ограде.

У договору са клубом цена комплета карата за две међународне утакмице (Болтон и Бајерн) је повишена за 100 дин. тако да се на тај начин остварио приход од 3.760 000 динара или 47.000 €. Од те суме за манастире Зочиште, Архангеле и Дубоки поток послато је по 5.000 € (укупно 15.000 €).

Купљен је стан самохраној мајци у Косовској Митровици у износу од 17.000 €. Народним кухињама уплаћено 15.000 €.

2010. Делије су обезбедиле 1.170 € за набавку спортске опреме за џиу-џицу, карате и џудо клуб ''Томоенаге-пмд'' из Косовске Каменице. Ова донација је обухватала набавку 50 мајица, 20 тренерки, 20 кимона и другу неопходну заштитну опрему.

Исте године покренута је акција прикупљања књига за децу и Православне литературе за ученике из Косовске Каменице у којој смо сакупили преко 700 књига.

Од 2003. до данас Делије су у више наврата добровољно давале крв!

2008. Делије су уплатиле помоћ од 540 € Удружењу жена „Сабор“ из Косовске Митровице. Исте године, уручена је и помоћ дому за децу ометену у развоју у Грачаници у износу од 2.500 € и велике количине играчака и гардеробе за децу која бораве у том центру.

На првом концерту на нашем стадиону под називмо За наше Косово и Метохију одржаном 2007. прикупљено је укупно 25.400 € и уплаћено на рачун Епархије Рашко Призренске за потребе народних кухиња.

На другом концерту За наше Косово и Метохију одржаном 2008. прикупљено је 18.600 €.

На трећем концерту За наше Косово и Метохију у октобру 2010. од продатих карата за овај концерт Делије су сакупиле укупно 3.843.220 дин.

За хитну операцију очију малог Стефана из Новог Брда, уплаћено је 120.000 дин (износ урачунат у помоћ од 6.500 €). Другом оболелом трогодишњем малишану Вуку из села Угљаре, надомак Грачанице, уручена је помоћ од 50.000 дин.

За потребе пет народних кухиња на Косову и Метохији купљено је 100 тона брашна 2.750.000 дин., 5 тона пасуља 500.000 дин., 5,5 тона конзервираног поврћа 423.220 дин.

Уз концерте на Маракани, одржани су и концерти у Руском Дому (фебруар 2008.) где је прикупљено око 6.000 €, и други концерт, горе споменути за манастир Богородице Браинске.

На Видовдан 2010. Делије су уручиле 250 € народним кухињама и већу количину прехрамбених намирница и гардеробе. Треба истаћи да је и сваки наш масовнији одлазак на Косово и Метохију искоришћен за сакупљање велике количине гардеробе, хране и новца.

У последњих десетак година, Делије су својим радом и ангажовањем успели да прикупе преко 198.000 € за разне акције помоћи, како нашим другарима са трибине тако и нашем народу и српским светињама. Понављамо, овим се не хвалимо (нити ико од нас то треба да ради), већ желимо да у будућности окупимо још више Делија, звездаша и Срба како би наш навијачки живот употпунили новим бесмртним делима по узору на наше славне претке.

(ово је део текста са флајера који је дељен пре неколико месеци на трибини)

Овим акцијама свакако треба додати изградњу зида у манастиру Девич, затим помоћ за Богословију у Призрену, куповина намирница за народне кухиње и још неколико других мањих пројеката који ће се ускоро написати.

Дакле, не седимо скрштених руку и нека ове акције буду само још већи мотив свима да радимо још више и пожртвованије!
Back to top
View user's profile Send private message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 21 Dec 2011 11:55    Post subject: Reply with quote

Ружно је хвалити се добрим делима али ми нисмо појединци да бисмо крили то, него група, трибина, покрет, мора да се зна ради поверења и ради стимулације да се настави даље. Што се горњег текста тиче, напоменуо бих само да се под "помоћи другарима са трибине" подразумева помоћ за операције и сличне невоље, којих је било неколико протеклих година. Тај списак није свеобухватан а и не мора да буде, доста тога није написано.

Од новца скупљеног повећањем цена улазнице против Рена скупљено је око 33 000 евра. Тим новцем је помогнута изградња летњиковца у манастиру Бањска, затим куповина кухиња за манастир Девич и обновљену Богословију у Призрену, затим је одвојен новац за обнову цркава у селу Ваганеш у Косовском Поморављу, као и у селу Дрсник у Метохији. Обе цркве су средњевековне и мало је рећи прелепе, и обе су оштећене од зликоваца 1999. године и касније.

У току је као што сви знамо, акција прикупљања средстава за подизање заштитног зида око манастира Девич. Недостаје још око 20 000 евра, које имамо у плану уз Божију помоћ да скупимо у наредних неколико месеци. До сада смо уручили 9440 евра, 500 000 динара, и ускоро треба да буде пребачено нешто више од 7000 евра, које су скупљене од повећаних цена улазница за север на дербију.
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
Robbie Williams
Ветеран


Joined: 09 Jul 2003
Posts: 1496
Location: Маки, Нови Бановци

PostPosted: 21 Dec 2011 15:08    Post subject: Reply with quote

Гишка wrote:


1. ПУТОВАЊЕ - Покушајте да што чешће путујете на Косово и Метохију. То је наша, тренутно окупирана српска земља и јако је важно да се путује, што више, буквално сваки пут када се за то укаже прилика. Осим наших људи који доле живе, Делије из других градова буквално сваке недеље иду на Косово и Метохију. Када се организује превоз за више људи биће увек обавштење овде на форуму. На личном искуству могу да потврдим како боравак на нашој светој земљи утиче на свест, психу па и срце. Онда све ово што радимо и за шта се боримо добије тај прави смисао и одговор. Конкретно што се тиче самог превоза, аутобуси из Београда иду неколико пута дневно за Митровицу, Грачаницу и друга места на Косову и Метохији. Ту је такође и комби превоз.


Има много људи који би ишли на Космет у самосталној режији а мисле да је то, из овог или оног разлога, компликовано - а уопште није. Чак и сад кад је ситуација око путева и барикада компликованија него што је то било до летос, из Београда и других градова у ужој Србији свакодневно иду аутобуси и комбији до Звечана, Косовске Митровице и Грачанице, па и до других места у јужном делу Космета.
На овом сајту http://kimenovine.wordpress.com/komentari/kako-putovati-po-kosovu/ је списак аутобуских и комби линија са бројевима телефона за контакт ако су некоме потребне додатне информације.
Људи се такође устручавају да путују из разлога што не знају никог у јужној покрајини али ни то није проблем пошто може да се нађе приватни смештај по цени од 500 динара за ноћење по особи у Звечану, Ораховцу, Великој Хочи...

Углавном - на Космет треба да иде што више људи и што се тиче самог путовања наше је да помогнемо свим заинтересованима а кад буде организован одлазак људи ће бити обавештени.
_________________
МАЊАЧА КЕЖУАЛС
http://www.youtube.com/watch?v=Ssezbxt4APk
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Драгутин Мати
ДЕЛИЈА


Joined: 06 Dec 2011
Posts: 207

PostPosted: 23 Dec 2011 00:09    Post subject: Reply with quote

У суботу са поласком у 6 сати из Гацка креће се за Косовску Митровицу ,не би ли смо бар на 2 дана замјенили људе који свакодневно дежурају на барикадама.Наравно,понијећемо им и нешто хране и робе,у складу са могућностима.Повратак је у недјељу вече,превоз је обезбједила општина Гацко,има још неколика мјеста,па ако неко мисли да иде нека ми се јави приватном поруком.Иде се преко Никшића и Подгорице па у обзир долазе и људи из тих градова.

Е сад,проблем је у томе што за 20 дана(откад смо испланирали пут),нисмо успјели да нађемо више од 10-15 људи који ће да иду(а превоз бесплатан,шта би било тек да се плаћа???),а исцимали смо се максимално.
Питам се да ли је код наших људи толико опала свијест о томе шта нама значи Косово и Метохија и да ли су заборавили да су наши преци не тако давно,крв лили за ту свету земљу?! Нису они заборавили,али једноставно потискују то и не желе да размишљају о томе,јер Косово је за њих "давно изгубљено". Можда се и боје да иду,не знам.
А ови што су им уста вјечито пуна Косова,увијек нађу неки разлог који је битнији од помоћи својој угроженој браћи,да не би отишли.
Искрено се надам да ћемо се коначно пробудити из овог сна и увидјети једном за свагда куда треба ићи.


"Ако ми заборавимо нашу браћу,онда немојмо очекивати ни да се Господ сјети нас.''

_________________
‎"Од Главе Зете,до града Спужа..."
Back to top
View user's profile Send private message
СтефанЈ
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 05 Dec 2007
Posts: 862

PostPosted: 23 Dec 2011 01:12    Post subject: Reply with quote

- Дај 100 динара.
- Ма глупо да дајем 100 динара. Кад будем имао, даћу.

Ово је одговор 90% људи. Замислите кад би тај проценат пао на 50!
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 23 Dec 2011 04:15    Post subject: Reply with quote

Што се тиче путовања за њега је покренут пројека удрудружења Јефиивимија, који има за циљ да мотивише и информише људе да иду на КиМ. Тренутно се ради на изради сајта који ће садржати све потребне информације за онога који жели путовати на КиМ. Такође ће сајт бити преведен на руски и енглески језик.

Како се још може помоћи?
Тако што можете купити неки од производа са КиМ, као што је вино, мед, ручне радове и на тај начин тиректно помоћи.
Да не пишем сад и друге начине, јер начина је милион али питање је имали воље да се помогне, јер где има воље наћиће се и начинат
Овде су наведене акције које му мало веће, мада мислим да нема малих и великих акција, зато би ја указао на оно што су радиле мање секције по Србији али и Црној Гори. То су изложбе фотографија на којима се будила свест али скупила и одређена количина новца.
Не треба само чекати да нешто уради цела трибина већ свако у свом мести може урадити и покренути нешто. Шта је све потребно за организовање једне изложбе написаћу касније.
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
Четник
Ветеран


Joined: 13 Feb 2007
Posts: 1393

PostPosted: 23 Dec 2011 04:23    Post subject: Reply with quote

Quote:
Ми морамо да имамо дугорочну стратегију за Космет, реалан план опстанка српске заједнице на Космету! Да људи који данас живе доле тамо и остану, и по могућству, да се и избегли враћају. Џаба је нама историја и сећање ако никога не буде доле да живи.


Овде имате сачињену економску анализу као и колико толико описано стање на терену. Такође ту има које би конкретне пројекте требало покренути како би се срби упослили и самим тим остали на КиМ

http://jefimija.net/media/Plan%20razvoja%20srpske%20zajednice.doc
_________________
Back to top
View user's profile Send private message
dentez
ДЕЛИЈА


Joined: 05 Mar 2007
Posts: 190

PostPosted: 23 Dec 2011 17:17    Post subject: Reply with quote

много битна тема на којој би доста људи требало да пише и са навијачких прича.да се и остали са форума полако укључују у причу а не да увек 5 истих пише.много боли када причаш свакодневно на послу,са породицом,другарима о косову и видиш колика је то незаинтересованост а поготово да се неко укључи у неки вид помоћи.радије би да дају 2500 динара за мерлина него 500 динара за бору,божуре,ђорђа,шкаба итд. и још знају да то иде за помоћ србима са косова којима је помоћ најпотребнија.како их пробудити?заинтересовати?треба у народу пробудити опет љубав према својој земљи,историји,вери...требамо опет покренути неке старе акције јер нас сада има доста више.опет качити српске заставе на прозоре,терасе и сл.лепити налепице на тему косова,српства...сад док је пауза искористити вишак слободног времена па се још више укључити.причати што више са људима и мењати им свест.

желим да предложим једну акцију у виду графита па реците шта мислите о томе.данас су графити најбољи начин преношења порука широј народној маси.не мислим на шарање него цртање.цртањем историјских догађаја,личности и сл. пример http://i43.tinypic.com/35clm43.jpg спреј је 250 динара.свака екипица може да исцрта свој крај.да се у народу пробуди опет давно угашени патриотизам.ако треба нека помоћ око графита јавите се на пп. СРБИНЕ ПРОБУДИ СЕ!
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
dentez
ДЕЛИЈА


Joined: 05 Mar 2007
Posts: 190

PostPosted: 25 Dec 2011 16:42    Post subject: Reply with quote

данас рађен графит у Инђији!
_________________
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website MSN Messenger
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 25 Dec 2011 16:48    Post subject: Reply with quote

Свака част браћо, мало је рећи да је прелеп!
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
млади делија
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 07 May 2007
Posts: 895
Location: Лазаревац

PostPosted: 27 Dec 2011 14:09    Post subject: Reply with quote

МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО ЗА СПАС СРПСКОГ НАРОДА

( ОСОБИТО НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ )Молитвама Светих Отаца наших Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

Царе небески, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас (три пута).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше имена твога ради.

Господе помилуј (три пута).

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име твоје, да дође царство твоје, да буде воља твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивог.Псалам 3: Господе, како је много непријатеља мојих! Многи устају на мене. Многи говоре за душу моју: нема му помоћи од Бога. Али Ти си, Господе, штит који ме заклања, слава моја; Ти подижеш главу моју. Гласом мојим вичем ка Господу, и чује ме са свете горе своје. Ја лежем, спавам и устајем, јер ме Господ чува. Не бојим се много хиљада народа што наваљују на мене. Устани Господе! Помози ми, Боже мој! Јер Ти бијеш по образу све непријатеље моје; Ти разбијаш зубе безбожницима. Од Господа је спасење. Нека буде на народу твом благослов твој.

Псалам 69: Боже, похитај да ме избавиш; Господе, да ми помогнеш! Нека се постиде и посраме који траже душу моју! Нека уступе натраг и осрамоте се они који ми зло желе! Са стидом нека се врате натраг и осрамоте они који ми говоре: тако, тако! Нека се узрадују и узвеселе Тобом сви који траже Тебе, Боже, и који воле спасење твоје; нека стално говоре: велики је Господ. А ја сам сиромах и бедан, Боже, помози ми! Ти си помоћ моја и избавитељ мој, Господе, не закасни!

Псалам 141: Гласом својим ка Господу вичем, Гласом својим Господу се молим. Изливам пред њим мољење своје, тугу своју пред њим казујем, кад изнемогне у мени дух мој. Ти знаш стазу моју. На путу којим ходам, сакрише ми замку. Погледам надесно, и видим да ме нико не зна; нестаде ми уточишта, нико не мари за душу моју. Вичем к теби, Господе; велим: Ти си уточиште моје, део мој на земљи живих. Чуј јадиковку моју, јер се мучим веома.Избави ме од оних који ме гоне, јер су јачи од мене. Изведи из тамнице душу моју, да славим име твоје. Око мене ће се окупити праведници када ми учиниш добро.Теби, Богородице, Војвоткињи која се бори за нас, ми, слуге твоје, узносимо победне захвалне песме јер смо се избавили од зала; но и сада, пошто имаш моћ непобедиву, ослободи нас од свих опасности, да ти кличемо: радуј се, Невесто неневестна!

Тропар Св. кнезу Лазару (глас 3): Красоту зажелев славе Божје, у земаљском Њему благоугодио си, и уручени ти талант, добрим трудом удвостручио јеси. Њега ради и боривши се до крви, и отуд плату за муке своје, као мученик примио си од Христа Бога. Њега моли да спасе прослављаче твоје, Лазаре.

Тропар св. српским мученицима (глас 8 ): Због верности Богу и Божијој правди, пострадасте телом, земља се растужи, ал’ спасосте душе, небо се весели; а преци се ваши распеваше небом, на капији раја сретоше вас с песмом: «Имена су ваша у књизи вечности, улазите у рај децо бесмртности». Ми на земљи род ваш кличемо вам углас: мученици нови молите се за нас.Молитва Богородици:О Пресвета Госпођо, Владарко Богородице! Ти си узвишенија од свих Анђела и Арханђела, и драгоценија од свеколике творевине; ти си помоћница онима којима је неправда учињена; ти си нада безнадежнима; ти си заступница убогих, утеха ожалошћених, хранитељка гладних, одећа нагих, исцељење болних, спасење грешних. Ти си помоћ и заштита свим хришћанима! О, свемилостива Госпођо, Дјево Богородице, Владарко, милошћу својом спаси и помилуј благоверни православни род наш; спаси, Госпођо и помилуј слуге твоје: најсветијег патријарха нашег Павла, високопреосвећене митрополите, архиепископе и епископе, и сав свештенички и монашки чин; благоверне чланове управе, војеначалнике, градоначалнике, христољубиву војску и све православне хришћане. Заштити их часном ризом својом и умоли, Госпођо, Христа Бога нашег, који се из тебе оваплотио без семена, да нас својом вишњом силом наоружа против невидљивих и видљивих непријатеља наших. О, свемилостива Госпођо, Владарко Богородице, подигни нас из дубине греховне и избави нас од глади, погибије, земљотреса, помора и потопа, од огња и мача, од најезде туђинаца и међусобног рата и распри, од напада вражјих и шкодљивих ветрова, од смртоносне ране и сваког зла. Подај, Госпођо, мир и здравље слугама твојим, свим православним хришћанима, и просвети им ум и очи срца на спасење. И удостој нас, грешне слуге твоје, царства Сина твог, Христа Бога нашег. Јер је моћ његова благословена и свепрослављена, са Беспочетним Оцем његовим и са Пресветим, Благим и Животворним Духом његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.Молитва Господу Исусу ХристуГосподе, Боже силâ, Боже спасења нашег, Боже који сам чиниш чудеса, погледај милостиво и снисходљиво на своје смирене слуге и чуј нас човекољубиво и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас, и да се не можемо одупрети њиховом мноштву ако нам ти не помогнеш. И овако грешни и недостојни, кајући се, са сузама Ти се молимо: помози нам, Боже Спаситељу наш, и избави нас ради славе имена твог, да не би рекли непријатељи наши: «Гле, оставио их је Бог, и нема Онога ко их избавља и спасава», него да познају сви народи да си Ти Бог наш, а ми деца твоја, увек заштићавана твојом влашћу. Покажи нам, Господе, милост твоју, да би се и на нас примениле речи које је Мојсије рекао Израиљу: «Будите одважни, стојте, и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас». Дај нам добро знамење, да виде сви који мрзе православну веру нашу и нас, да се посраме и смире. О Господе Боже наш, Спаситељу, Снаго, Надо и Заступништво наше, не помени безакоња и неправду народа твог, и не окрени се од нас у гневу своме, него милостиво и снисходљиво посети своје смирене слуге. Дођи нам у помоћ и разруши лукаве намере оних који нам зло мисле; суди онима који нас вређају, и покори оне који се против нас боре; обрати њихову нечисту дрскост у страх и бекство. Опрости грехе онима којима си доделио да у борби положе животе своје за Веру и Отаџбину, и дај им нераспадљиве венце у дан праведног Суда твог. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.
_________________
http://www.youtube.com/watch?v=8nGXys1B3mM
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> За спас Косова и Метохије All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2, 3  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop