DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Арена-Нови Сад!
Goto page Previous  1, 2
 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ВојникСевера
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 03 Apr 2018
Posts: 50

PostPosted: 26 Nov 2023 19:04    Post subject: Reply with quote

Бранка* Зечевић. Јебена Т9 тастатура која сама уноси већ раније кориштене речи и имена.
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13121

PostPosted: 26 Nov 2023 21:07    Post subject: Reply with quote

ВојникСевера wrote:
Генералштаб wrote:
ВојникСевера wrote:
Не можеш извући боље навијање на оној одвратној трибини где смо раштркани на све стране, притом неправилно раштркани где се сви гурају десно, а у оном лево делу више него полупразно. Не може ни синхронизовано да се навија јер се бубањ у почетку није чуо како треба на левој страни трибине. За људе које не долазе на утакмице ја више не бих ни речи потрошио. Пали су под утицај приче широке јавне масе и не можеш ни разговором више да их вратиш. Такви нам више ни не требају!!! Ја да враћам неке дебиле који сматрају да се трибина продала. Па то никад није ни био прави навијач. Темеље стварати на млађим генерацијама и биће све то како треба. Наредне две недеље да се покаже ко смо и да погурамо играче и у КК и ФК , сад је јако БИТНО!

Кључ свега. "трибина продала". Прво, од када постоји навијање ја мислим да смо увек били нечији по причама наравно. Од Слобе до овог данас, па од сваког функционера клуба од настанка навијачког покрета до данас. И??? Шта је трибина у прошлости лоше урадила када нас је тукао глас лош, као што нас увек туче? Кад се погледа из данашње перспективе? Јел смо негде погрешили везано за клуб? Аха, да клуб ко јебе, него што ћутимо на па сад хиљаду једну ствар...а шта смо ми? Кад смо то ћутали и на шта? Ово безвезе причам јер су то небулозне ствари. Земље каква је Пољска, Грчка, Француска....навијачи нити воле своје власти, сматрају их свакаквима али нити су они позвани да мењају нешто нити их ико ишта пита. Ми смо се мало завозали, тачније ти људи који ду подпали под утицај целе слике која се кроји око нас. Скапираће за 10 година да су били магарци ал тад касно. Него, где то има на кугли земаљској да "што се неко продао" се не долази на утакмице, ево да узмемо и да је то тачно као најгори сценарио? Шта се дешава у Јужној Америци? Иду људи боси и голи, држава корумпирана, шта се све не дашава...пуни им стадиони. Огрезли су сви у неку политику у неке организације свуда по Европи...не видим да нигде има и један човек мање због тога. Ми буквално морамо да доказујемо људима да смо исправни прво као људи то ја мислим да нигде не постоји, али буквално нигде. Ко пита Паокове кад се потегне питање јел Северна Грчка или Северна Македонија? Међу собом не могу да се договоре прво а камоли нешто даље. Ми, шта смо ми прећутали, где то нисмо били а требало је? И на све то, ти кажу..."не долазе јер су се продали". Ко? За шта? Кога боле курац и да је то истина? Јел ти гледаш клуб свој или гледаш трибину и вођу на њој? Што није исток и запад пун незадовољних, да осетимо да грешимо, да смо застранили? Чист безобразлук и приче дебилне да не могу дебилније да буду. Да сад кренемо по трибинама прво Србије, али ајде да не дирамо у тугу, него по Европи, да виде људи шта се дешава све да се крсте и левом и десном, да љубе бетон севера шта може све да се напише.


Ја и даље сматрам да су им то само изговори, једноставно као да их је прошло то, тај осећај да знаш где ти је место преко викенда. Занимљивије им да седе по кладионицама, па после да слушају којекакве Пријовићке , Џале, Слобе по сплавовима и клубовима. Некако људи треба прво да среде своје животе, да се врате неким моралним стварима и традицији нашој. Затровано нам је друштво, самим тим и исправне ствари им измичу. Не можеш ми рећи да је ствар укуса слушати данас те дебиле које сам горе навео уместо једну Бранкицу Зечевић, Даницу Црногорчевић, Косовске Божуре и друге. Бежимо од свог идентитета и то ми јако смета.Север је одувек био Србија и представљао је српство на прави начин и усмеравао друштво како треба. И сад пази молим те , Вучић, УлтраКоп и више ни сам не знам које приче те спречавају да пратиш клуб којем си толико пута певао и који “волиш”. Ако истински волиш свој клуб, неће те, никаква политичка прича нити шта ради Марко,Јанко и други са трибине , спречити да и даље волиш и бодриш свој тим.

Оно што су људи некада можда мислил за север, он је то данас. Национално свестан али на најпродуктивније могуће начине. Раније, што из незнанња што из незрелости и којечега, ми смо били јако површни али ни тада нисмо грешили много, или када смо грешили то се дешавало јер су други се мењали а ми остајали исти. Поменуо си шта треба слушати, ја знам, не предпостављам, него знам, да наши људи које стварно занима навијачки свет слушају ту музику, међутим имаш и људе који слушају и нешто што иде уз навијачки свет хтео ти то или не. И панк и електронска музика...много ствари иде уз тај субкултурни живот. Ми смо га стварно променили и дали му печат наш не само са тиме што слушају људи између осталог Даницу, већ и због тога што су многе ствари потекле управо баш са нашег севера. Глупо је хвалити се тим стварима, али свако ко оде мало у прошлост, зна шта се прво чуло на Маракани па онда на неким другим местима. То је знак да смо ми дубоко у томе и да је то стварно наш правац. Али навијање има још својих лепота осим те да волиш своју земљу и њену изворну музику, то се малтене подразумева. Има много ствари које овај свет "нуди" још, и не би ја ограничавао то само на поље националне свести трибине.Ми живимо где живимо, имамо муке које имамо и са тиме смо се малтене родили већина нас. И не знамо за боље и како време одмиче ми се претварамо полако у неки национално оријентисани скуп људи. Треба то северу јер много је око нас других ствари, написао сам већ, одеш 500 метара од стадиона већ можеш да видиш ту изопаченост у виду музике, изгледа, размишљања...треба бити срећан што се на северу то одржава још и имамо намеру да тако и остане.
На жалост много пута сам рекао и поновићу, ја север доживљавам као дискутабилну трибину када се прича о навијању и фазону. Када одеш у неки Лајпциг најбоље видиш зашто је то тако. Зато свему овом побројаном треба дати навијачки печат, јер макар у језгру, у оних рецимо 2000 сталних који се никад не мењају...мора да постоји тај навијачка црта. У коју свакако спада национална свест, али и још много ствари уз то. Тако да ја се подједнако радујем кад видим да је песма "Ђенерале" отишла толико далеко да је сви присвајају, али ми је исто тако драго кад видим Ван Гога на трибинама нашег стадиона. То је тај микс укуса. Када се то лепо распореди, право је уживање бити део свега тога. Чобанлук треба што пре искорењавати са наше трибине. Јесмо, велики смо, много је људи, али мора да победи та струја да кажемо навијачка да не слушам у кортеу за Лајпциг негде у средини "изађи мала"...ничим изазвано отпевано. Једноставно навијач је много више од тога и много је и интелигентнији и има осећаја за укус па коју год музику слушао неће погрешити у овој мери. Широка тема али није лоше да се прича о њој.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Уркозамање
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 04 Jul 2020
Posts: 4

PostPosted: 27 Nov 2023 06:30    Post subject: Reply with quote

Мени је парола "78 година вичем Звезда, а мислим Србија!" објашњење свега. Ту чак нема ни простора за неку полемику или дискусију. За било какво доказивање да ли смо патриоте или не. У тој пароли је садржано све. Она лепо казује какви се људи окупљају око звезде и севера. Она казује за све акције, за све лепе и добре ствари које се тичу народа и државе, и цркве наравно.

Они који не желе да прихвате да је север свој, нека пуне исток и запад. Ако им је стало до клуба, до те идеје. Свако од нас зна доста људи који су стајали раме уз раме са њима, певали, бодрили клуб, и изненада престали. Могу да разумем оне који су постали породични, са превише обавеза, да неће на север, али зашто неће ни на споредне трибине. Мада и поред тога, више њих разумем, него оне који су се разочарали јер се север продао. Па брате бојкотуј север, а не клуб. Иди са стране, буди члан клуба. Буди присутан, ако ти је стало до клуба. Поставља се питање да ли је тим људима икада искрено и било до клуба, или су се "ложили" на све то, без дубине. Изнова и изнова север треба да објашњава како је свој, како се није променио суштински, него је сазрелио кроз све ове године. Мада ни то не доживљавам као правдање, већ гурање своје приче. Сви они који су ту, који међусобно причају и гледају се у очи, знају шта је и како је. Само тако искрена прича, може да окупи квалитетне људе. Квалитетне за целу ту причу.

Међутим, баш то што кажеш, та навијачка црта фали. Ко је као мали почео да се "ложи" на навијање и тај ултра фазон, и ко је био усмерен пажљиво, израстао је у навијача. Не ради се ту само о томе да ли је неко имао неку акцију више или мање. Ради се о осећају припадности клубу. Међутим, мислим да је проблем што људи не размишљају довољно. Сећам се једном, након једне утакмице на Маракани, ишло се кроз град, како би се позвали људи, звездаши, на наредну утакмицу и на прославу титуле. У једном тренутку мања група креће да пева "перспектива нам је никаква". Сећам се да је песма заустављена уз речи 'Шта звездаше боли уво шта ми радимо преко недеље. Треба њих да позовемо на стадион!' . Парафразирао сам реченицу. Зато сам рекао да је битно размишљати. Није ни поента само се појавити и изигравати статисту. Није ни поента да те "маса" са лакоћом понесе. Кад то рекох, сећам се једном да је неко кренуо да пева "нож жица..." па је на срећу одреаговано добро и то није понело масу. Има много таквих примера, али ту се види менталитет тог језгра, да ли је мање или више сазрелио. Мени неке ствари сметају које видим, али то ме не спречава да изнова и изнова будем ту. Па нигде није све како ми желимо. У било којој структури друштва можемо да нађемо нешто што нам не одговара. Па зар онда то треба да нас одвоји од нечега до чега нам је стало? Коме је искрено стало до клуба, тај ће бити ту. Биће присутан. Коме је уз то стало до тога навијачког света тај ће се трудити и трибини да помогне. Нема ту много философије. Север као што је и увек, гура своју причу, искрено, а они који то препознају биће ту, биће део тога. И то је најбоља формула по мом мишљењу. На тај начин из године у годину треба дизати бројку тих квалитетних људи, и за пет, десет или нешто више година тај менталитет може да се прелије и да то буде далеко више него данас. Па да не гледамо у неке друге групе, које су доста бројније, а нису нам ни прићи. Све сам ово рекао, ал држим до тога да нисам довољно навијач.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2

View previous topic :: View next topic
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop