DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Jos ostriji zakon za navijace
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next
 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Branko Parac
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 28 Jan 2003
Posts: 662

PostPosted: 18 Aug 2005 11:48    Post subject: Jos ostriji zakon za navijace Reply with quote

Dananji Blic

Kako sprečiti nasilje na terenima
Tuioci trae otriji zakon za huligane

BEOGRAD - Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponaanja na sportskim priredbama pun je rupa i nedorečenosti, i u to skorije vreme mora da bude izmenjen. Po ovakvom zakonu, kakav je trenutno u upotrebi, zbog nedorečenosti i nedoumica koje njegovi pojedini članovi izazivaju u periodu od 1. januara prole do 1. jaunara ove godine donete su svega tri osuđujuće presude protiv izgrednika.

Da problem bude veći, sve presude su uslovne, tako da ovakvom primenom zakona nema ni slova od prevencije huliganstva na sportskim priredbama, zajednički je zaključak svih učesnika sastanka koji je pre par dana odran u prostorijama Odeljenja za javni red i mir beogradskog SUP-a.

Sastanku u Gradskom SUP-u, čija je tema bila primena ovog zakona, prisustvovali su predstavnici beogradskih sudova i tuilatava, kao i većih fudbalskih klubova. Zajednički zaključak je da je od početka primene zakona postignut veliki napredak, ali da je u cilju iskorenjivanja huliganstva neophodno otkloniti nedostatke.

- Neophodno je precizirati ta je prekraj, a ta krivično delo. Problem predstavlja i to su zaprećene kazne blage. Treba ih pootriti, kako bi se tokom istrage i krivičnog postupka mogao odrediti pritvor, a neophodno je i da se izriču stroe kazne - kae za Blic Zoran Jakovljević, zamenik tuioca u Drugom optinskom tuilatvu u Beogradu, u čijoj su nadlenosti najveći sportski objekti u zemlji.

Problem, između ostalog, predstavlja i to to neke odredbe Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponaanja na sportskim priredbama nisu u skladu sa Ustavom. Među njima su i odredbe koje se odnose na ovlaćenja redarske slube.

- Te odredbe su protivustavne jer poslove bezbednosti i odravanja javnog reda i mira prema Ustavu i zakonima nae zemlje mogu obavljati samo pripadnici MUP. Prema tome, poslove kao to su pretres osoba, oduzimanje predmeta, ograničavanje kretanja osobama na određenom mestu i u određeno vreme, ne moe da obavlja redarska sluba - kae zamenik tuioca i dodaje da primedaba ima i na zakonske odredbe, prema kojima organi MUP-a 24 sata pre meča visokog rizika kontroliu da li je organizator preduzeo sve neophodne mere za bezbedno odravanje utakmice. - To je jedna čisto deklarativno-pravna norma. Postavlja se pitanje koja su ovlaćenja MUP-a u slučaju da organizator ne postupi po datim uputstvima, a posledice mogu biti nesagledive - objanjava Jakovljević.

Tuilatvo se zbog svih ovih problema često u praksi dovija primenjujući Krivični zakon Republike Srbije koji je stroi, a ne Zakon o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponaanja na sportskim priredbama.

Milan Prelić


Dakle jo otriji zakon.
Većina velikih klubova navijača ima svog advokata koji je upoznat sa svim ovim stvarima. Mi ,koliko ja znam a ako greim ispravite me, obično angaujemo nekoga. Prava stvar bi bila da nađemo nekoga pa ima nas i na severu koji se razumemo u ovo pa da vidimo ta je pisac tj tuilac ili predlagač hteo da kae.
Dakle čovek spreman stručan da im odgovori na pucanje gumenim mecima u glavu ili masu na zabrane kačenja zastava megafona i ostalog.

Nekako naslućujem da je ovo usmereno pre svega na grobare jer se BjekaZeka plae Lige i bojkota i kazni a i na nas Piksi je to i ne samo on već mnogo njih koji bi da se ovajde o svaku utakmicu.

Dakle ako donesu neki jo gori zakon da budemo spremni da im odgovorimo.
Toliko.
Back to top
View user's profile Send private message
радован
Стара гарда


Joined: 07 Apr 2003
Posts: 2043
Location: Нећу да ти кажем ћелави!!!

PostPosted: 18 Aug 2005 13:05    Post subject: Reply with quote

Треба наћи начин да им се супростави, само што су они толико одлучни у својој намјери да угуше навијачки покрет да ја не видим нека нарочита средства одбране од оваквих закона и овакве мурије. Једино масовни доласци на утакмице....

Такође ме разочарала вијест коју сам јуче прочитао у вези смрти Бојана Мајића, како каже Бојанова другарица, на мјесту несреће била су два полицајца која нису ништа предузели да помогну Бојану или да се потруде да ухвате починиоца убиства, она их је вукла за руку да крену са њом, а они нису хтјели. Чак су и кола хитне помоћи стигла тек након 25 минута.......страшно.

можда ће некога изнервирати али ја гробарима желим успјех у њиховој борби против зеке..... Јер тај је човјек (не везано што је гробар) рак рана нашег фудбала!
Back to top
View user's profile Send private message
petar-DELIJE024
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 20 Jul 2004
Posts: 668
Location: у сред среде

PostPosted: 18 Aug 2005 13:16    Post subject: Reply with quote

Ovo prenosim sa foruma na www.tribina.co.yu :

Predlogom zakona, koji je trenutno u skupstinskoj proceduri, prvi put se definise krivicno delo nasilja i nedolicnog ponasanja na sportskom dogadjaju. Naime, propisuju se kaznene odredbe, tacnije krivicno delo i prekrsaji, koji se odnose na povredu odredbi ovog zakona, kao i zastitna mera zabrane prisustvovanja odredjenim sportskim priredbama.

"Ko u nameri da izazove nasilje udje na sportski teren ili ulaskom u sportski teren izazove nasilje, fizicki napadne ucesnike sportske priredbe, unese u sportski objekat ili baca na sportski teren ili medju gledaoce predmete, pirotehnicka sredstva ili druge eksplozivne, zapaljive ili skodljive supstance koji mogu da izazovu telesne povrede ili ugroze zdravlje ucesnika sportske priredbe ili ucestvuje u fizickom obracunu na sportskoj priredbi, kaznice se zatvorom od tri meseca do jedne godine", glasi ovaj clan zakona.

Navijac, koji u grupi pocini ovo krivicno delo, kaznice se zatvorom od sest meseci do tri godine, a kolovodji preti robija od jedne do pet godina.

Ovim zakonom, navijacu se moze izreci i mera zabrane prisustvovanja odredjenim sportskim priredbama. Zastitna mera moze se izreci u trajanju od tri meseca do jedne godine.

Navijaci ce se, po ovom predlogu, kazniti zatvorom do sezdeset dana ako uzvikuju slogane i parole nepristojne i uvredljive sadrzine, unose ili isticu transparente i druga obelezja ili na drugi nacin podsticu mrznju i netrpeljivost koja moze da dovede do fizickog sukoba medju ucesnicima sportskog dogadjaja.

Takodje, navijac moze dobiti 60 dana zatvora ukoliko osteti sportski objekat na kome se odvija dogadjaj, njegovu opremu, uredjaje, instalacije i drugi inventar. Isto tako, huligan ce ici u zatvor ako baci bilo kakav predmet na sportski teren ili ometa odvijanje priredbe posebnim tehnickim sredstvima ili drugim napravama.

Navijac ce biti kaznjen zatvorom i ako neovlasceno ulazi na sportski teren i ukoliko za vreme odrzavanja, kao i neposredno pre ili posle odrzavanja, utakmice neovlasceno ulazi u sluzbene prostorije i prolaze sportskog objekta na kome se odvija dogadjaj. Za vreme odrzavanja nadmetanja, navijaci mogu biti kaznjeni i ukoliko unose ili upotrebljavaju alkohol ili opojna sredstva i ako neovlasceno udju u deo gledalista namenjen protivnickim navijacima. Takodje, navijacu koji ne postupi po nalozima sluzbenog osoblja preti zatvor.

Šta je nasilje?

U predlogu ovog zakona jasno se definise i pojam nasilja na sportskim dogadjajima. Pod nasiljem se podrazumeva fizicki napad na ucesnike sportskog dogadjaja, fizicki obracun izmedju ucesnika, kao i bacanje na teren ili u gledaliste predmeta koji mogu da ugroze zivot, ili imovinu. Takodje, pod nasiljem se podrazumeva i izazivanje mrznje ili netrpeljivosti koja moze da dovede do fizickih sukoba ucesnika, kao i izazivanje nereda prilikom dolaska, odnosno odlaska sa sportskog objekta ili u njemu.

Bice zabranjeno i unosenje i koriscenje pirotehnickih sredstava i drugih predmeta i sredstava kojima moze biti ugrozena bezbednost ucesnika dogadjaja ili ometen njegov tok.

Zakonom, ukoliko on bude usvojen, propisana je i zabrana prodaje alkohola. Naime, na prilazima, u neposrednoj blizini i u sportskom objektu tri casa pre i tri casa po zavrsetku sportske priredbe povecanog rizika, kao i za vreme njenog odrzavanja.

Shto se tiche tog advokata mislim da bi to trebalo uvesti shto pre jer se ovima kao i obichno na pochetku sezone digne kita i rade shta 'oce .
_________________
У борби истине и лажи, правде и неправде, неутралност значи помагање зла!
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13169

PostPosted: 18 Aug 2005 14:40    Post subject: Reply with quote

Pa situacija se zaostrava pogotovu posle smrti navijaca vozdovca. to im je bio(a kako i ne bi) povod da krenu sa ovim sto sada rade. ja mislim da bi i bez tog tragicnog dogadjaja oni krenuli u "akciju".
Grobarima je zabranjeno unosenje transparenata na tribinu....a ko garantuje da i nama nece biti? dakle imamo sigurno isti problem koji ce kad tad i nas zavatiti. Prosli derbi smo pokazali da imamo taj pravi mentalitet ULTRA na tribini i da su nam zaista transparenti jedna od najbitnijih stvari. a kako i ne bi. Na severu vec duze vreme postoji odlicna podela na 5 aktivnih grupa + par mladjih + par iz unutrasnjosti. svaka ekipa je za sever i Zvezdu dala mnogo,svaka ekipa je polako postala legendarna,u svakoj ekipi se javila prava kompaktnost ciji je rezultat ova sloga na tribini. da nase udarne grupe nisu dovoljno dobre,da ne rade dobro,da ne vaze za dobre grupe u zemlji....ne bi ni sever bio dobar kao sto jeste. Vrlo je ozbiljno shvaceno sve to sa zastavama...mozda i najozbiljnije od kada sever postoji.
To je i glavni razlog zasto smo bojkotovali prosli derbi. Jednostavno nismo mogli sebe da pronadjemo na toj tribini bez zastava. ovo nije nikakva prica za javnost...ovo je realnost.
Na sve to smo jos i znali da to u stvari nema veze sa zastavama i zaklanjanjem vidika policiji,vec je to njihovo klasicno izdrkavanje i demonstriranje sile. 123. derbi je prosao i sa bakljadama,i sa parolama,i sa koreografijom.....ali je na kraju doslo do incidenata. Ja ne mogu da shvatim sta je za to kriva koreografija na pocetku utakmice,sta je kriva bakljada od koje skoro ni jedna baklja nije pala na stazu? ja ne mogu da shvatim da smo takva zemlja gde zakon vazi od utakmice do utakmice...tipa: E proslu utakmicu ste se pobili sad ne mogu zastave. Sta je ovo? Gde je tu nase pravo? Pa neka hapse ako mogu one sto su se tukli,za to se nikada necemo buniti,ali ne moj da nam uskracuje nasa prava. U svakoj drugoj zemlji policija je opremljena,strucna,oni kamere na krov kace. Ali to nasi dzukci ne mogu pa onda skidaj zastave. Toliko su neprofesionalni,nestrucni...da to prevazilazi svake granice.Cak su se i u tom famoznom zakonu ogradili da imaju pravo i taj zakon da menjaju ukoliko je utakmica visokog rizika a oni procene da nesto moze da steti. dakle i u zakonu su napravili stavku gde kazu da bukvalno mogu da ti zabrane sta god hoce ako oni tako misle. ja mislim da ni u Africi nema ovakav zakon. Pozivaju se dripci na englesku. A sta cemo kada se kod njih zaviore barjaci,a sta cemo kada se krljaju po ulicama,autoputevima,pabovima....Oni su nasli da porede nas i engleze....gde jedan igrac kosta koliko pola nase lige. Pozivaju se na uefu sto se tice tih zastava, a pogledajte samo druge stadione...stvarno smesno je to nasta su krenuli da se vade.
Smeta njima nasa organizovanost i to je jedan od razloga zasto rade to sto rade.Ali trebali bi da znaju da ovime nista nece postici jer ne postoji taj koji ce ugasiti navijacki pokret. da su stvari presle normalu u nekim stvarima...znamo i mi,i mi cemo biti prvi koji ce se truditi da se to promeni i iskoreni,mi smo prvi ti koji kazemo da nesto nije ljudski...nema potrebe da nam oni zabranjuju onaj deo navijanja na koji i drzava moze biti ponosna....da bi shvatili da nesto kod nas ne valja. Imamo mi kolektivnu svest i to bi trebali da shvate ali jednostavno neke stvari nisu samo vezane za stadion bez obzira sto ih je neko uradio kao navijac...neke stvari imaju veze za opstim stanjem u nasoj zemlji,jer i taj klinac sto bode je ucenik neke skole,i taj slepac sto puca deci u glavu a stiti se znackom...je takodje necije dete ili otac. E kada dodje derbi svi se oni nadju na jednom mestu i valjda je svima jasno da tu mira tesko da moze da bude.
Svi se oni prave ludi,svima je najlakse po nasim ledjima da se obije. ne pada im na pamet da stvarno udju u srz problema ili da vide sta bi najbolje bilo po tu njihovu usranu vlast koju cuvaju.
Na kraju treba reci da se mi nikako necemo predavati,da nikako necemo sedeti skrstenih ruku,jer trazimo pravedene stvari,stvari koje ne mogu nikome naskoditi,stvari na koje su svi navijaci ponosni..bilo aktivni ili pasivni.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
cabron
Ветеран


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 1558
Location: КРАЉЕВИНА СРБИЈА, la Morlacchia

PostPosted: 18 Aug 2005 16:05    Post subject: Reply with quote

nije problem da li je zakon ostar ili ne, barem za navijace to nije problem, za nas je mnogo veci problem, to da li je precizan ili ne, ili jos gore kada nam "sude" bez zakona, u zadnje vreme po kratkom postupku k'o preki sud na ulici, zakona se oni plase ili bi trebalo vise nego mi, a ja se nadam da ce doci dan kada ce se postovati zakon u ovoj drzavi, a onda sta cemo murijo????
_________________
ОКРЕЧИТЕ БЕОГРАД!!!
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13169

PostPosted: 18 Aug 2005 18:26    Post subject: Reply with quote

Kukaju sto su obustavljeni postupci "huliganima" sa 123.derbija.
E pa gospodo doslo vreme demokratije. Nema dela bez svedoka ili materijalnog dokaza. naravno da ce "kolega" uveki reci da si bio i drzak i da si gadjao kamenicom,i da si provocirao...sve ce on to reci u istrazi,ali to treba i na pretresu da ponovi,sto naravno ne moze jer ko ce se setiti sta je nalupao u istrazi.
Na njihovu zalost sudstvo je koliko toliko nezavisno i ne sudi po zandarskom nalogu...bar ne za ovakva dela,pa im zato otpadaju slucajevi.
Hapse ljude nasumice kao na 123. derbiju gde su uhapsili 100-tinak ljudi od kojih je 90% iz unutrasnjosti....ljudi koji su krenuli na voz posle tekme i zatekli se u svom tom metezu.
Sve ovo dokazuje da nije sudstvo problem vec policija koja nije dovoljno strucna da podigne prijave protiv "huligana". Vec sada su brojni slucajevi gde su "huligani" bili i u istraznom zatvoru a kasnije se ispostavi da su neduzni....ne sme ni sudstvo vise da se kocka....jedan dan je 50 eura za onoga kome se dokaze da nije kriv i da je bez razloga proveo dane u zatvoru.
Policija i dalje pokusava onom zastarelom metodom...komunistickom,udbaskom....da se resi nekog problema koji se uopste ne resava tako,ali oni to ne znaju ili ne zele da znaju.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
guca
ДЕЛИЈА


Joined: 27 May 2005
Posts: 151
Location: senjak

PostPosted: 18 Aug 2005 19:47    Post subject: Reply with quote

radovan wrote:

можда ће некога изнервирати али ја гробарима желим успјех у њиховој борби против зеке..... Јер тај је човјек (не везано што је гробар) рак рана нашег фудбала!

eh da je samo fudbala,rak rana naseg sporta.
Nego nebi da postujem novi topic vec ovde da predlozim nije uopste vezano za temu-a to je da ispostujemo pokojnog navijaca Vozdovca minutem cutanja.Znam da nisam niko i nista i da sam potpuno nebitan ali kao redovan smatram da mi je pravo da to predlozim.
POzivam da se sto vise ljudi okupi u subotu na Mari i da pokaze da smo mi navijaci pre svega a ne huligani sa sekirama i da se zgrozavamo takvih stvari.Tako bi pokazali i javnosti da nismo ono za sta nas oglasavaju,mozda da se uradi neka poruka ili tako nesto?!
I nemojte da mislite da sad ja mislim da je dobro sto imamo priliku da ispadnemo korektni i pokazemo javnosti.Daleko od toga decka pre svega postujem.A znam da ce biti onih koji ce reci:sta da iskoristimo priliku na tudjioj ne sreci,el si ti lud?
Ovo je moj predlog.
_________________
NASA LJUBAV JE JACA OD VASE MRZNJE
Back to top
View user's profile Send private message
petar-DELIJE024
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 20 Jul 2004
Posts: 668
Location: у сред среде

PostPosted: 18 Aug 2005 21:48    Post subject: Reply with quote

Generalstab wrote:
Policija i dalje pokusava onom zastarelom metodom...komunistickom,udbaskom....da se resi nekog problema koji se uopste ne resava tako,ali oni to ne znaju ili ne zele da znaju.


Policija radi po principu aj da nahvatamo nekog , da ga izjebemo i izmaltretiramo do ludila da bi briznao ono shto nije uchinio , da bi skinuli obavezu s kurca , i da bi se kasnije hvalili naivnoj javnosti kako su pohapsili huligane , javnosti kojoj je ispran mozak i koja ce Bogu hvala pre da veruje drugovima milicionerima , nego shljamu , kriminalcima i narkomanima . Zato pazite shta radite i ako vec neshto radite pazite nachin na koji to radite , u nashem je interesu !
_________________
У борби истине и лажи, правде и неправде, неутралност значи помагање зла!
Back to top
View user's profile Send private message
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 18 Aug 2005 23:51    Post subject: Reply with quote

guca wrote:

Nego nebi da postujem novi topic vec ovde da predlozim nije uopste vezano za temu-a to je da ispostujemo pokojnog navijaca Vozdovca minutem cutanja.Znam da nisam niko i nista i da sam potpuno nebitan ali kao redovan smatram da mi je pravo da to predlozim.
POzivam da se sto vise ljudi okupi u subotu na Mari i da pokaze da smo mi navijaci pre svega a ne huligani sa sekirama i da se zgrozavamo takvih stvari.Tako bi pokazali i javnosti da nismo ono za sta nas oglasavaju,mozda da se uradi neka poruka ili tako nesto?!
.


U potpunosti se slazem! I pretpostavljam da se na to vec mislilo i da je vec isplanirano kako odati pocast nastradalom navijacu vozdovca.
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
Кежуал
ДЕЛИЈА


Joined: 02 May 2004
Posts: 228
Location: Србија

PostPosted: 19 Aug 2005 00:22    Post subject: Reply with quote

Izvor: Kurir

UBIJ, ZAKOLJI, KAD KAZNA NE POSTOJI

Domaći sudovi tokom 2004. i 2005. godine nisu poslali NIJEDNOG huligana u zatvor
Predstavnici MUP-a, sudova i klubova formirali Radnu grupu za izmenu neefikasnog Zakona


Zvuči neverovatno, ali srpski sudovi nisu doneli nijednu osuđujuću presudu za navijačke izgrede tokom protekle sezone fudbalskog šampionata SCG. Očigledno, nasilje na 124. večitom derbiju, tuče, razbijene glave, polomljene stolice i čitava kampanja koja je pokrenuta za sprečavanje incidenata na stadionima, nisu bili dovoljni da, prema Zakonu o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, neki huligan zaglavi zatvor.

Prema rečima Zorana Jakovljevića, zamenika tužioca Drugog opštinskog tužilaštva u Beogradu, najveći krivac za ovakvu situaciju je upravo važeći Zakon, koji nije dovoljno oštar i precizan i koji pod hitno mora da se menja.
- U Zakonu su za navijačke izgrede predviđene preblage kazne. Ostavljena je mogućnost sudijama da na konkretan slučaj primene odredbu zakona za manje opasno delo. To omogućava izgrednicima da vrlo lako budu oslobođeni i dobiju samo prekršajne, ili u najgorem slučaju uslovne kazne - kaže Jakovljević.

Upravo zbog ovog podatka, prošlog petka u Beogradu formirana je Radna grupa koja će predložiti Nacrt izmene i dopune Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama. Radnu grupu čine predstavnici MUP-a, Uprave policije - odelenja za javni red i mir, Javnog tužilaštva, sudova opšte nadležnosti, prekršajnih sudova i predstavnika klubova koji zahtevaju hitnu reakciju i znatno strože kazne, odnosno duži pritvor za izgrednike.

Kako se sudovi ophode prema huliganima, svakako najbolje svedoči primer sa 124. derbija, na kojem je povređeno više osoba i pričinjena materijalna šteta od tri miliona dinara. Policija je zbog nereda na tribinama, koji su se kasnije nastavili i van stadiona, privela 87 osoba i podnela ukupno 41 krivičnu prijavu (25 protiv punoletnih lica i 16 protiv maloletnika).

Međutim, postupak protiv njih je zaustavljen, kako je zvanično saopšteno, zbog "nedostatka dokaza". Čak je odbijena i tužba protiv huligana koji je zapalio baklju na tribini, a potom je bacio na atletsku stazu, uz objašnjenje da atletska staza nije deo sportskog terena. Možda bi se to objašnjenje i moglo razumeti da i samo posedovanje i paljenje baklje u Zakonu nije okarakterisano kao krivično delo.

Da ipak ne bude da nisu baš ništa uradili, sudovi su pokazali donošenjem tri uslovne kazne. To u prevodu znači da svi navijači koji su se tukli na minulom derbiju, lomili stolice i palili baklje bez problema mogu da dođu na sledeći duel "večitih rivala".
Da je u pitanju neka druga država, recimo, Engleska, svaki od izgrednika bio bi kažnjen višegodišnjom zabranom dolaska na stadion i fudbal bi mogli da gledaju samo na televiziji.
_________________
"Михајло Пјановић може да се пореди са Митром Мирићем.
Затаји,али кад експлодира,нација је на ногама!"
Back to top
View user's profile Send private message
Bojan
ДЕЛИЈА јуниор


Joined: 25 Jun 2005
Posts: 97
Location: Tu sam a ti me nevidis

PostPosted: 19 Aug 2005 00:45    Post subject: Reply with quote

Kakva drzava takav i zakon...pa sta drugo da se kaze...
Back to top
View user's profile Send private message
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 19 Aug 2005 01:21    Post subject: Reply with quote

Sto se tice celog problema sa policijom i zakonom koji ne postoji u nasoj policijskoj zemlji, puno toga je receno ovih godina ali nedovoljno. Mozda nismo nalazili pravi nacin da se oglasimo, mozda bi nas bolje slusali da smo bili radikalniji a mozda je jednostavno sve toliko sjebano da se prosto ne zna ni ko pije ni ko placa. U ovoj policijskoj zemlji se zna ko je uvek na vlasti. Policija je sistem u sistemu i na nju nisu uticale promene koje su se desavale poslednjih decenija. Njima se stvarno moze... Meni je najzalosnije kad vidim koliko lako pridobijaju obicne ljude, nase porodice i prijatelje, cak i mlade, cak i obrazovane, svojom jeftinom propagandom. Koliko mora da bude ispran jedan mozak da bi naseo na njihove price?! Da je sreca da je bar obican narod na pravoj strani mnogo bi nam bilo lakse da se borimo. I ovako se borimo protiv jaceg neprijatelja. Nikad mi nece biti jasno kojim se razmisljanjem vode ljudi koji u ovoj jadnoj srbiji mogu da poveruju policijskoj propagandi. Mnogi od tih ljudi su na primer i sami ucestvovali u borbi protiv rezima slobodana milosevica. Svi ti ljudi znaju kakvu je ulogu odigrala policija svih tih godina. I isti ti ljudi ne shvataju da je to ista ta policija, vodjena istim mozgovima i ciljevima i ne vide da smo mi jedini ostali otpor sistemu i posle tog glupog petog oktobra. To i jeste osnovni problem, vlast u nama vidi potencijalnu opasnost od nove pobune naroda protiv lose politike koju vodi. Takodje, zele da nastave da stvaraju zabludu kod obicnih ljudi da se u zemlji desavaju neke promene, da neko brine o narodu, o bezbednosti.
Koliko su glupi ljudi to je neverovatno! Svi ce aplaudirati policiji sto lomi kosti njihovoj deci pod izgovorom da brine o bezbednosti naroda?! Ne znam samo cijoj se bezbednosti raduju kad obicnih gledalaca na nasim stadionima nema. Sklopile su se kockice. Navijaci nikom ne trebaju. Ni policiji, ni vlasti, pa cak ni klubovima. Svi hoce na miru da terorisu i pljackaju i svako ko im se nadje na putu i kaze da nije u redu to sto rade, bice unisten.

Slobodni mediji ne postoje. Pravih novinara skoro i da nema, svi su prepisivaci, malo njih razmislja svojim mozgom i ima svoje ideje. Za etiku i moral nisu ni culi i ne zanima ih da se bave istrazivanjem (istine) i uzrokom nekih pojava. Za sve njih su navijaci isto sto i huligani i svi zapitkuju kad ce vise poceti da se primenjuje taj zakon, kako to da se huligani provlace nekaznjeni i slicno. A kad bi se opet dogodilo nekim cudom da navijaci budu "heroji" kao posle petog oktobra, ista ta govna bi se utrkivala da pisu hvalospeve o nama i da nas dizu u nebesa.
Znaci imamo i jos jednog velikog neprijatelja - medije. To je veoma vazan faktor, na zalost! Suvise veliki broj ljudi nema svoje izgradjeno kriticko razmisljanje nego veruje u ono sto mu se servira. Zato se i desava da oni koji bi trebalo po svakoj logici da budu nasi saveznici, stoje protiv nas. Vecinu ljudi da pitas sta imaju protiv navijaca ne bi imali pojma. Sta briga neku domacicu da li je bio incident na derbiju kad ne zna ni ko igra. A takvi ljudi nas najvise pljuju. Isprani mozgovi.
Kako se boriti protiv medija i kako ih pridobiti na svoju stranu?
Sto se tice borbe, imam konkretnu ideju. Nadam se da ce sto vise novinara procitati ovo. Posto nam stvarno vise ne preostaje nista drugo, posto smo svasta do sada isprobali, mislim da treba od sada surovo prebijati novinare koji izmisle lazi o nama i objave ih. Svako ko bude los prema nama - vratiti mu istom merom. Nas ima na hiljade, nikada nece znati ko je to uradio. Pa posle dva tri slucaja da vidimo da li ce i dalje imati toliko smelosti da lazu. Nema drugog resenja. Gaze po nama kao da smo najveci neprijatelji ovog naroda a ne pada im na pamet da stvari vide iz drugog ugla ili da se bave nekim drugim stvarima koje su mnogo vaznije za srbiju od navijackog "problema".
Kako pridobiti medije na svoju stranu? Nikako. Mediji su suvise korumpirani a novinari suvise nepismeni da bi bili na nasoj strani. Zalosno je sto nas slusaju samo senzacionalisticke novine da bi imale zanimljive naslove koje ce im rasprodati novine. Ostaju nam saopstenja kojih mora da bude vise jer njih ipak objavljuju pa se bar na neki nacin cuje nas glas. Nije lako ali moramo da se borimo!

I za kraj da navedem najocigledniji primer novinarskog ponasanja. Kao sto je generalstab napisao, svuda se bune sto su obustavljeni procesi protiv "huligana" sa 123. derbija a NIKOM ne pada na pamet da postavi pitanje sta se desava sa procesom protiv zandarma koji su 15ogodisnjeg decaka pogodili gumenim metkom u lice. Jos uvek niko nije odgovarao za to i naravno da nikad ni nece odgovarati.

ubij zandara sniper
novinarske picke je dovoljno
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 19 Aug 2005 01:29    Post subject: Reply with quote

Da je u pitanju neka druga država, recimo, Engleska, svaki od izgrednika bio bi kažnjen višegodišnjom zabranom dolaska na stadion i fudbal bi mogli da gledaju samo na televiziji.
Quote:


Da je u pitanju neka druga drzava, recimo, engleska, takva novina ne bi sluzila ni za brisanje bulja tek pristiglim etiopljanima.

_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
Генералштаб
Стара гарда


Joined: 21 Sep 2004
Posts: 13169

PostPosted: 19 Aug 2005 06:45    Post subject: Reply with quote

Da je u pitanju neka druga zemlja ti bi mogao da uneses i zastavu u barjak na utakmicu...bez obzita dal je bilo incidenata ili ne,jer policija nema nameru da uskracuje uzitak onom sto je hteo tim barjakom ili zastavom da napravi lepsu tamosferu i ulepsa ceo taj dogadjaj.
Jos jedan primer koliko je nasa policija nesposobna i koliko zna da je nemocna da uradi nesto profesionalno....
Na tom famoznom derbiju gde je sve bilo zabranjeno,ljudi sa istoka i zapada nisu mogli ni kisobrane da unesu. ja mislim da je ovo dovoljan pokazatelj da oni ne da ne mogu da porede nas i engleze,nego su i neki trinidad i tobago...ispred nas u svemu tome.
Zbog predhodnog derbija gde se mozda ukupno pobilo 50-ak ljudi na kraju istoka.....sldeci derbi ce ispastati svi. i oni sto hoce da odrade koreografiju kako bi ta slika bila jos bolja svuda u svetu,oni sto hoce sa kisobranom na miru da odgledaju utakmicu,covek sa detetom kome je zabranjeno da unese zastavu na maloj motkici koju njegovo dete drzi.....
Umesto da u zakonu stoji da policija obezbedjuje stazu i unutrasnjost stadiona...oni su se i tu ogradili i svalili sav teret na redarsku sluzbu koja nema pravo da hapsi,privodi,pretresa....
sve ovo pokazuje koliko su neposobni,koliko se ogradjuju od svega i koliko to nema veze sa huliganima sa severa,vec je to problem celog naroda...jer da nije tako ne bi poistovecivali sedece strane sa nasim severom,vec bi tacno znali kako da lociraju problem i da ga iskorene....kao sto se radi i u toj jebanoj engleskoj na koju se toliko pozivaju.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Hatori Hanzo
Ветеран


Joined: 07 Jul 2004
Posts: 1170
Location: Бол је тренутна - срамота траје довека!

PostPosted: 19 Aug 2005 12:00    Post subject: Reply with quote

Ma ocigledno je da oni ne prilaze ozbiljno problemu, idu linijom manjeg otpora. Jel moze ovo? ne moze, jel moze ono? nema sanse, i sve tako, boli njih uvo i za atmosferu i za klub i za sve, oni su "vlas" i njima se moze. A kao sto sam vec napisao, najzalosnije je sto nemamo pravu i iskrenu podrsku od normalnih ljudi. Zamislite da ljudi sa zapada kazu: necemo da dolazimo na utakmice bez navijaca, zastava, koreografija... Zar nije logicno? Neka zamisle svi simpatizeri sa zapada ili istoka kakva bi utakmica bila kada bi ljudi sedeli na severu. To nije zvezda, oni nisu dosli da gledaju takvu utakmicu.
"Nasa" policija je nesposobna! Oni su nesposobni da obezbede jednu utakmicu ako nije angazovano pola jebene srpske policije, ako ih nema koliko i ljudi na stadionu. Nece nam nikad dozvoliti barjake jer ih bas zabole za atmosferu i nasa prava, samo im jos to fali na njihovu nesposobnost. Na zalost, jedini adekvatan odgovor za njih je sila. Oni samo to znaju da postuju. Mirni protesti su gubljenje vremena. Zapitali bi se tek kada bi najavili incidente i kada bi ispunili obecanje. To je stoka, a sa stokom ne mozes ljudski, moras njihovim metodama da bi te postovali. Na zalost ali tako je.

Imam jedan predlog. Mogli bi da postavimo slike sa stadiona sirom evrope, sa engleskih, italijanskih, francuskih... I drugih, uglavnom iz onih zemalja na koje se pozivaju svi idioti. Tamo gde se vide slike sa barjacima, koreografijama, bakljadama, korteo-ima na ulicama i ostalo sto se nama brani pod izgovorom da je tako u evropi. Mislim da bi ovo bilo dobro jer i novinarska stoka dolazi ovde pa da vide kad su nesposobni da sami pronadju takve slike i da, mozda, neki od njih koji imaju malo savesti ili su bar samo profesionalaci, da se ozbiljnije pozabave ovom temom jer je ta prica "tako je u evropi" mnogo smesna.
_________________

Један ЅМЅ за један оброк гладнима на Косову и Метохији 064 или 065 - 1033
http://www.youtube.com/watch?v=YTATSBVas3A
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче All times are GMT - 1 Hours
Goto page 1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic :: View next topic
Page 1 of 5

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop