DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Концерт у Куманову
Goto page Previous  1, 2
 
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче
View previous topic :: View next topic  
Author Message
ΔΥΤΙΚΗ_ΣΕΡΒΙΑ
Ветеран


Joined: 11 Dec 2006
Posts: 1798

PostPosted: 27 Mar 2014 01:39    Post subject: Reply with quote

Мало је рећи да је концерт у Куманову прошао успешно. Довољно је погледати овај снимак у претходној поруци да би се разумело да се извођачи нису чули у појединим тренуцима од публике која је из свег срца певала Србији, Космету. Сагледавајући општу ситуацију на тим просторима по питању Српства само можемо додати на значају што се овако нешто уопште догодило. Тужна је ситуација да у славном Куманову где је 1912. године Србија извојевала слободу својим најзначајним територијама које су остале под окупацијом Отоманске империје, данас Срба који се тако изјашњавају има тек око 5000 што је 7% укупног броја становника. Разговарајући са браћом у Куманову дознајемо да сви они знају од својих бака и деда како им је било презиме пре него што су морали да га мењају, и разуме се да су ранија била на - ић. Уопште, клима у целој држави је таква да је срамота бити Србин, просто невероватно али као да Срби имају комплекс ниже вредности. Све то даје пуно на значају концерту на коме су сви могли слободно и поносно да се осете као Срби, припадници народа који је оставио кости својих најбољих изданака на тој земљи за њену слободу. Ако ништа, макар то би требало да цене. Лепо је знати и да је концерту присуствовао Епископ Кумановско-Полошки Јоаким испред мученичке Охридске Архиепископије. Услед прогона који канонска Црква трпи у тим крајевима, владика Јоаким није до сада имао прилику да се појави у свом својству на било ком јавном скупу, што ће рећи да је од 2005. године када је из Црне Горе и Цетињског манастира стигао у своју нову епархију, практично био у излоацији. Он и свештенство Охридске Архиепископије су свакако и даље у изолацији и прогону, али лепо је било видети макар на трен да су ствари постављене на своје место, а верујемо да ће и њима то бити мало укрепљење у беспоштедној борби коју воде за Цркву.
Велику захвалност дугујемо свима који су нам помогли око овог концерта, пре свега извођачима и Културно информативном центру Срба у Македонији - СПОНИ, затим кошаркашу МЗТ-а Лучићу, најбољој рукометашици света - Лекићевој, појединцима и фирмама које су излазиле у сусрет са смештајем и храном за извођаче, појединачним приложницима и свима који су дошли на сам концерт. Посебно треба истаћи да су поред Партизановаца из Куманова, на концерту присуствовали и чланови Кумана, локалне навијачке групе, а да су на концерт хтели да дођу и Срби из групе Фемили Аеродром али су им се покварила кола. Велику захвалност им дугујемо за то јер су доказали да је Српство изнад навијачке припадности!
Свака част свим Делијама из Старе Србије који су направиле цео овај догађај величанственом, и надајмо се да је ово тек почетак активности...
_________________
Обновимо цркву у Љевоши:
https://www.youtube.com/watch?v=kbac0MAsnww&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
Фонд-Делије
ДЕЛИЈА


Joined: 05 Nov 2013
Posts: 110

PostPosted: 27 Mar 2014 10:50    Post subject: Reply with quote

Хуманитарни концерт у Куманову

Први хуманитарни концерт у Македонији за помоћ угроженом српском народу и обнову порушених, спаљених и оскрнављених православних светиња на Косову и Метохији одржан је 23. марта у Куманову.

Први хуманитарни концерт у Македонији за помоћ угроженом српском народу и обнову порушених, спаљених и оскрнављених православних светиња на Косову и Метохији у организацији Фондације навијача Црвене Звезде - Делије и Културно информативног центра Срба Спона одржан је 23. марта у Куманову.

Приход од продатих улазница и добровољних прилога износио је 1.035 евра.

У препуној сали зграде Комитета у Куманову, наступили су чланови групе Косовски божури, са професором и композитором из Ораховца, Гаврилом Кујунџићем, КУД Вук Караџић из Кучевишта у Скопској Црној гори, квартет Експресиво, пијанисткиња Маја Стојановић, као и школарци из аматерског дечјег позоришта Едикативног центра Нана у Куманову.

Подршку су дали појединци и привредници прилозима за обнову срушененог храма Светог Јована Крститеља из 13. века у селу Љевоша, недалеко од Пећке Патријаршије.

"Обновом цркве Светог Јована Крститеља из 13. века ми обнављамо и себе, бринући се о наслеђу наших праотаца ми потврђујемо да смо достојни називати се њиховим потомцима", рекла је професорка Елизабета Краљевски, у најави документарног прилога о разореној српској светињи у Љевоши.

Велики утисак на публику је оставио сценско музички наступ Косовских божура.

Ансамбл Косовски Божури настао је у фебруару 2005. године, окупила их и води глумица Ивана Жигон и професор и композитор из Ораховца, Гаврило Кујунџић. У ансамблу певају деца и млади са Косова и Метохије. Имали су више од 150 наступа широм Србије, али и у Црној Гори, Русији, Белорусији, Киргизији...Млади чланови Косовских божура наступима на српском, руском и енглеском језику преносе истину о свом, погаженом детињству, о спаљеним домовима, преораним гробовима, порушеним светињама.

Подршку својим вршњацима на Косову дали су и чланови аматерског дечијег позоришта Едукативно културног центра Нана, у Куманову познатији као драмци.

У делу рецитала учествовала је и млада Мирјана Нешковић из Кучевишта из Скопске црне Горе. Она је чланица КУД-а Вук Караџић, који се на концерту представио сплетом српских игара.

На хуманитарном скупу у Куманову указано је на два неславна јубилеја.

Тужних десет година од мартовског албанског погрома над Србима на Космету, када је спаљено и порушено 35 цркава и манастира, преко 4000 српских душа изгнано из својих домова, 28 људи убијено, а преко 900 домова спаљено и уништено.

Подсетником на данашњи дан обновљен је "инвентар" некажњеног злочина када је пре тачно 15 година започето бомбардовање Србије и Црне Горе, бруталног агресијом 19 земаља НАТО алијансе.

Указано је да је током 78 дана бомбардовања пројектилима и са осиромашеним уранијумом у "кампањи", иронично названој Милосрдни анђео, немилосрдно убијено око 2500 људи - више од половине недужних жртава били су цивили, како одраслих тако и деце.

На крају концерта у Куманову, уз захвалност свима који су на различите начине помогли скуп, организатори добротворна организација - Фондације Делије, и Културно-информативни центар Срба у Македонији Спона, позвали су на укључивање у подршци угроженом делу српског народа на Косову и Метохији обнови порушених светиња међу којима је и црква Светог Јована Крститеља у Љевоши.

Председник Споне Милутин Станчић је рекао да значај организације првог хуманитарног концерта у Македонији за помоћ угроженом српском становништву и православним светињама на Косову и Метохији, пре свега лежи у потврди освешћивања припадника дела нашег народа у овој земљи, подељеног и исполитизованог.

"Део прикупљених средстава јесте симболичан, али су хумани људи чиста срца дошли да поздраве учеснике и буду део уметничког наступа младих који никога није оставио равнодушним", рекао је Станчић.
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Фрикинг
ДЕЛИЈА сениор


Joined: 17 Nov 2006
Posts: 304

PostPosted: 28 Mar 2014 04:07    Post subject: Reply with quote

први наступ божура

https://www.youtube.com/watch?v=eoadAetQre4&feature=youtu.be

други наступ

https://www.youtube.com/watch?v=bi5kzb3P-Ck&feature=youtu.be

Ђенерале

https://www.youtube.com/watch?v=9lLt0THN8pc&feature=youtu.be
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2

View previous topic :: View next topic
Page 2 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop