DELIJE.net Forum Index www.DELIJE.net
Форум ДЕЛИЈА - навијача Црвене Звезде
 
 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Pocetak sezone
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
 
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче
View previous topic :: View next topic  
Author Message
УлтрасЛондон
Стара гарда


Joined: 15 Oct 2002
Posts: 4146

PostPosted: 19 Jul 2006 22:37    Post subject: Reply with quote

Hatori Hanzo wrote:
Најтужније је што је струка уствари човек из једне од екипа. Али његово мишљење не узимајте озбиљно овде јер се ради о честом предрасуду оних који се не интересују довољно за реално стање. Не кажем да је он незаинтересован, али не сагледава ситуацију ни мало реално него линијом мањег отпора размишља као и многи други. То је део људи који размишљју "ми смо до јаја зато што смо део екипе, сви остали су индијанци". То је наравно далеко од истине. Истина је да је проблем и у самим екипама и да је било и међу људима из екипе негативних примера, како за те мајице тако и за многе друге ствари. Кад дође до неког проблема или неке негативне појаве, треба реално погледати са свих страна шта је стварно проблем а не онако одакативно пљунити на првог ко ти падне на памет као што је то струка урадио. Струка наравно не узима у обзир да је синоћ на северу било више стотина наше браће из огранака из других градова. Тим момцима више него свака част што не праве разлику између пријатељске или првенствене утакмице и своје обавезе као навијачи схватају изузетно озбиљно, опет за разлику од неких из наших екипа. Зато немој тако олако писати неке глупости које нису ни мало реалне нити на месту. Ево како ја мислим да уствари стоје ствари по том питању, тј. у чему је стварно проблем...

На северу у копу је било око 2000 људи. Сваки од тих људи има неку свест у глави око навијачких ствари, тј. свако има своје мишљење конкретно о тој утакмици на коју је синоћ дошао. Моја претпоставка да је то овако:
-неко је утакмицу схватио неозбиљно пошто је пријатељска и дошао је у коп да изблеји, без неке озбиљности.
-неко је утакмицу схватио као и сваку другу.

Наравно да су ови који су схватили неозбиљно текму незрели као навијачи и да то никако није исправно размишљање. Једино исправно размишљање је да сваку навијачку обавезу схваташ подједнако озбиљно и да јој најозбиљније приступаш! Да не причамо о томе (што сваки просечан навијач осећа) да је пријатељска утакмица против рада сто пута важнија од првенствене утакмице против банатског двора. Јер су навијачи рада наши дугогодишњи непријатељи а банатски двор је за нас потпуно небитан.

Е сад долазимо до онога чега се струка дотакао. А то је ко су ти људи који су своју обавезу схватили неозбиљно на синоћној утакмици. Ту се наравно не ради о подели на београд и остале градове, нити на градове и села нити на људе рођене на парне и оне који су рођени на непарне датуме и сличне глупости. Ради се о томе ко има и колико развијену навијачку свест. Код нас је ситуација таква да је изузетно чудна та подела и да се не може подвући јасна линија. Људи са неразвијеном навијачком свешћу има чак и међу момцима из екипа, има их и међу београђанима, има их и међу момцима из других градова. Развијену свест имају момци из екипа (њихов већи део), добар део огранака делија из других градова, и навијачи са севера који не припадају неким екипама него су једноставно делије.

Значи једина подела коју можемо вршити на северу је подела на праве навијаче и на оне који то нису. Пошто су на северу хвала Богу сви Срби, свака друга подела је бесмислена и глупава и не долази у обзир. Е сад, наравно, неки људи су између навијача и ненавијача, и то су они који су у развојној фази. За њих увек треба имати стрпљења. Али има оних који нису прави навијачи и то су они који не разумеју да кад се каже да се скину мајице (баналан пример, важи и за другачије примере) да мајице морају одмах да се скину. Разлога за не схватање има много, од оних које је спомињао цигаННН
(неки нови клинци нису још скапирали фазон јер су нови (за такве треба имати пуно стрпљења јер ће они сутра бити прави навијачи)), до примера потпуног неразумевања тј. оних који су залутали у коп. Такви треба да осете да су ту вишак ако неће да се прилагођавају навијачком начину деловања наше трибине (неће се трибина ваљда прилагођавати појединцу, него појединац трибини, тј. групи!).
Али то су све ствари са којима треба да се ради да би нас заиста било много, јер од квантитета треба правити квалитет, а пошто имамо са чим да радимо то треба само да нас радује, јер проблеми су неизоставни.

Још један осврт на пост који је оставио струка. Ни мало није лепо то негативно спомињање сељака и то из више разлога.
Прво јер смо пореклом као народ са села и не можемо сами по себи пљувати јер смо онда дебили потпуни.
Друго, да ли има смисла делити српски народ по томе да ли је са села или из града, (пре свега што смо се довољно делили на ове и оне) када знамо да бити добар човек, или добар србин, најмање зависи од тога одакле си, већ једино зависи од тога какав си.
Треће, ми као искрене патриоте да делимо сопствени народ на ту квази-урбану поделу, на београђане и небеограђане, то заиста нема ама баш никаквог смисла.
Четврто, са села потичу скоро све највеће личности из српске историје.
И коначно, у самом београду има најодвратнијих примера простака што је много драстичнији пример од тога када неко живи у сеоској средини и уједно је прост. Тако да се ни ту не сме бити ограничен и затупљен тим клишеима које је створила квази-урбана омладина.

Струка, пријатељу, размисли мало о томе шта су заиста прави разлози за ове споменуте негативне појаве и јави се са аргументованим ставом.

_________________
https://www.youtube.com/watch?v=XE-f-Ng_cUA
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    DELIJE.net Forum Index -> Навијачке приче All times are GMT - 1 Hours
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

View previous topic :: View next topic
Page 10 of 10

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

Delije shop